A mérési eredményeket illetően az egyik legfontosabb befolyásoló környezeti tényező a hőmérséklet. Ennek egyik oka, hogy a mérendő oldatok pH-ja változik a hőmérséklet függvényében. Sőt, elmondhatjuk, hogy a hőmérséklet nem csak a pH értéket, hanem magát a mérőeszközt és a mérést is befolyásolja, ezért torzíthatja az eredményeket a változó hőmérséklet.

A referencia elektróda állandónak tekintett potenciálja hőmérsékletfüggő, ez konkrétan azt jelenti, hogy 10 és 30 ºC közötti hőmérséklet-változás kb. 0,5 pH egység-változást okoz. A kalibrálásra szolgáló pufferoldatok kémhatása hasonlóan változik. A pH elektróda érzékenysége szintén változik a hőmérséklet függvényében.
Sok műszerben van már automata hőmérséklet kompenzáció (ATC) funkció, amely képes ellensúlyozni a kontroll elektróda potenciálváltozását, az üveg elektróda érzékenységének változását és a pufferek pH változását is a hőmérséklet függvényében. E mellett a funkció mellett bármely hőmérsékleten elvégezhetőek a mérések, sőt a kalibrálás is, hiszen a műszer képes a kapott eredményeket a 25 ºC-ra jellemző paraméterek közé átkonvertálni.

Sok műszer esetében már integrált vagy kombinált elektródákat láthatunk, amelyekben a pH elektróda és a referencia elektróda fizikailag igen közel van egymáshoz, és melléjük van illesztve egy hőmérséklet érzékelő, amely a hőmérséklet kompenzációért felel. Ez a felépítés javítja a hőmérséklet kompenzáció hatékonyságát és pontosságát.