A pH mérést befolyásoló tényezők és az egyes módszerek hibalehetőségei:

Kolorimetriás mérések esetében:

Sóhiba: mivel a kationok is hatással lehetnek az indikátorok színváltozására, a 0,2 mol/l feletti sókoncentrációjú oldatokban előfordulhat egy kis színeltolódás.

Alkoholhiba: Indikátorral „színezett” alkoholos oldatoknál előfordul, hogy ugyanolyan színt mutató indikátoros vizes pufferoldattal összehasonlítva nem egyforma kémhatású oldatok vannak a háttérben.

Alkaloidhiba: alkaloidokat tartalmazó oldatokban, ha indikátort cseppentünk bele, alkaloidszármazékok keletkezése figyelhető meg, amely megnehezíti illetve pontatlanná teszi a mérést.
Műszeres mérések esetében:

Mire figyeljünk oda a műszer használatakor?

A pH érzékeny elektródát soha nem szabad hagyni kiszáradni, a tárolására (mérések között is) speciális elektróda tároló folyadék áll rendelkezésre. Az elektródákat nem szabad kemény tárgyhoz érintetni, odaütni. Minden mérés után tisztított vízzel le kell öblíteni. Az elektróda nem használható erős savakban, maró anyagokban és organikus oldószerekben. Magas hőfokon csak üvegborítású elektróda használható, az is csak rövid időtartamban.
A műszer megfelelő működése a kalibráláson múlik

A mérőműszert hosszabb használatkihagyás vagy elektródacsere után újra kell kalibrálni. Szintén szükséges a kalibráció erős sav (2-nél alacsonyabb pH) és erős lúg (12-nél nagyobb pH), valamint fluorid iont tartalmazó és organikus anyagok mérése esetén. Kalibráláskor és az utána következő mérésekkor fontos, hogy az oldatok közel azonos hőmérsékletűek legyenek.