A vezetőképesség mérők kalibrálásának szükségessége ma már vitathatatlan tény, ám sokan nem tartják be a beállítás különféle feltételeit, melyek a kapott mérési eredmény pontosságához járulnak hozzá. Ebből kifolyólag pedig nem kapunk egzakt eredményeket.

Elsőként azt kell megjegyeznünk, hogy a pH-szondát minden körülmények között be kell állítani ahhoz, hogy precízen tudjunk majd vele mérni. Még a gyárilag megvásárolt vezetőképesség mérőket sem árt kalibrálni. Ennek elvégzése után pedig már pontos eredményekre számíthatunk.

A pH mérő műszer, legyen az medence pH mérő, víz pH mérő vagy digitális pH-mérő, semmiképpen se desztillált víz segítségével kalibráljuk. Sokan vélekednek úgy, hogy a nagy tisztasága miatt alkalmas lehet a pH-szonda beállítására, ám ez nem így van. Éppen a tisztasága miatt nem alkalmas kalibrálásra. A tiszta víz pH-értéke nem hét, ezért nem javasolt a desztillált vízzel történő kalibrálás elvégzése. És pontosabban miért nem szabad desztillált vízzel kalibrálni egy vezetőképesség mérőt? A tiszta víz, amilyen a legtöbb üzletben kapható desztillált víz is, nem tartalmaz, vagy csupán elenyésző mennyiségben van benne, oldott anyagot. Másként megközelítve a témát, a tiszta víznek nincs puffer kapacitása, így nem végezhető el használatával a pH mérő műszer beállítása. 

A pH-szonda, vagy akár a digitális pH-mérő beállítására legalkalmasabb a puffer oldat, hiszen ennek az anyagnak a kémhatása pontosan ismeretes, és csupán nagyon kevés esetben változik. Azaz csakis hígítás esetén mutat eltérést. Így megfelelően alkalmasnak bizonyul a vezetőképesség mérő kalibrálására, hogy a beállítás után a pH mérő műszer segítségével precíz méréseket végezhessünk.