A vezetőképesség mérők által rengeteg anyag, legyen szó folyékony vagy szilárd állapotúról, pH-értéke, azaz kémhatásának megállapítása vált lehetővé. Ezt pedig kihasználhatjuk otthonunkban is.


Többek között a víz pH-értékét is meg tudjuk állapítani, és ehhez nincs is szükség másra, mint egy otthon is használható pH mérő műszerre, medence pH mérőre, víz pH mérőre vagy digitális pH mérőre, de nagyobb tisztaságú vizet TDS mérővel is mérhetünk. Mindezt a lendületes technikai fejlődésnek köszönhetjük. Értelemszerűen a kémiai tesztek leegyszerűsödése is hozzájárult, hogy ma már az ivóvíz kémhatását is meg tudjuk határozni házilag, hiszen a pH-szondával ez is lehetővé vált.

Nincs szükség semmilyen speciálisabb tudásra annak érdekében, hogy el tudjuk végezni a mérést egy bármilyen vezetőképesség mérővel vagy digitális pH-mérővel. Amennyiben használt már lázmérőt vagy csinált már valamilyen tesztet, mint mondjuk a terhességi teszt, ez is könnyedén fog majd menni. A víz pH mérő által könnyedén kideríthetjük, hogy milyen a háztartásunkban ivásra használt víz pH-értéke, ehhez nem kell különlegesebb tudás.

Egyébiránt Magyarország területén az ÁNTSZ végzi a vizek ellenőrzését, melyek a háztartások igényeit hivatottak kielégíteni, de ez nem jelenti azt, hogy mi ne mérhetnénk meg egy pH-szondával vagy esetleg egy TDS mérővel. Természetesen nem csupán az ivóvíz pH-értékét ajánlatos mérni, hanem a medencénk vizét is ellenőrizhetjük, melyhez használhatunk medence pH mérőt vagy éppenséggel digitális pH-mérőt is. Fontos tudni, hogy a vizek felhasználási területét figyelembe véve mások az elvárások. Az ivásra szánt víznek tisztábbnak kell lennie, mint a fürdéshez, zuhanyzáshoz használatosnak.