A kémhatás ismeretében, melyet legegyszerűbben és legbiztosabban egy pH-mérő segítségével állapíthatunk meg, jóval okosabban tudunk tervezni. De kinek is lehet szüksége egy pH-mérőre? Milyen alkalmazási területei ismeretesek?

Bár leggyakrabban a növénytermesztéssel foglalkozók körében használatos a pH-szonda, más nevén pH-mérő, de akár otthoni használatra is kiválóan alkalmas lehet egy ilyen eszköz. A termény mennyiségének növelése céljából ajánlatos minden termelőnek ellenőrizni a talaj kémhatását még mielőtt elvetné a magokat. Manapság már közhely, hogy ennek ismerete nélkül nem számíthatunk nagyobb mennyiségű termésre. Ám a pH-mérők területén is modernizációs változásoknak lehetünk szemtanúi, hiszen a vezetőképesség mérésére egyre inkább a digitális pH-mérőket alkalmazzák.


A pH-mérők elterjedését mi sem igazolja jobban, mint hogy már a háztartásokban is megtalálhatóak. Egy ilyen pH-szonda ugyanis kiválóan alkalmas lehet az elfogyasztani kívánt italaink és ételeink kémhatásának mérésére is.
Ezek a pH mérő műszerek kitűnően alkalmasnak bizonyulnak a víz kémhatásának ellenőrzésére is, így nyáron a fürdővizet, a medencék vizeit is ezzel mérik. Ezen célterület felhasználására a legmegfelelőbbek a medence pH-mérő és a víz pH-mérő, hiszen ezek kimondottan a vizek mérésére kifejlesztetett pH mérő műszerek.

Azonban, ha úgy döntenénk, mi is beszerzünk egy ilyen pH-mérőt, ne feledjük el szem előtt tartani a vásárláskor, hogy mire is szeretnénk majd használni. Minden felhasználási területnek megtalálhatjuk a legideálisabb eszközt. Így például míg az ivóvíz mérésére a legjobb a TDS mérő, addig az öntözővíz és a tápoldat kémhatásának megállapítására az egyszerűbb pH-mérők a legjobbak.