Amennyiben nem végezzük el a vezetőképesség mérő kalibrálását, számolnunk kell azzal, hogy nem kapunk pontos eredményeket. Ennek híján pedig nehezen valósíthatjuk meg a kívánt hatás elérését, mint mondjuk a termőföld vagy a táptalaj lúgosítását.

Néhány tanács, útmutatás mindig jól jöhet a pH-szonda alkalmazásáról, használatáról. Elsőként lényeges, hogy a precíz mérés elvégzéséhez kétpontos kalibrálással kezdjünk. Tehát minden esetben állítsuk be a pH mérő műszert, legyen szó víz pH mérőről, medence pH mérőről vagy éppenséggel digitális pH mérőről. A pH-szonda kalibrálásához soha ne tiszta, azaz desztillált vizet használjunk, hanem puffer oldatot. Ugyanis ennek az utóbbinak a pontos pH-értéke is ismeretes, míg a vízé változhat, és korántsem hét, ahogyan azt nagyon sokan gondolják. A desztillált víz is hasznos lehet, ám kizárólag akkor, amikor az elektróda felületén ott maradt mintát vagy puffert szeretnénk letisztítani, lemosni róla.

A pH mérő műszer beállítása során olyan puffer oldatot alkalmazzon, melynek kémhatása nem mutat nagyobb különbséget a mérni kívánt egységtől, mint három pH. Lényeges még, hogy az adott minta pH-értéke a két kalibrálni kívánt puffer értéke között legyen. Minden mérést követően javasolt a vezetőképesség mérő elektródájának leöblítése. Erre a célra szintén használhatunk tiszta vagy desztillált vizet. Amennyiben zsíros vagy olajos közegben mértünk, ne hagyjuk rászáradni a pH-szonda elektródájára.

Ahhoz tehát, hogy minél pontosabb eredményeket kaphassunk egy pH mérő műszerrel vagy egy TDS mérővel, csupán néhány tanács betartására van szükségünk, melyet követően garantáltan egzakt eredményeket kaphatunk a mérés végeztével.