Manapság egyre népszerűbbé válnak a talaj minőségének ellenőrzésére szolgáló pH-mérő eszközök. A tudomány úttörése a mezőgazdaságban is teret hódít, hiszen például egy digitális pH-mérővel könnyedén megállapíthatjuk a talaj kémhatását, melynek ismeretét hasznosíthatjuk a növénytermesztésben. Így pedig nagyobb mennyiségű terményt takaríthatunk majd be.

A pH-mérő műszert a növénytermesztés területén nem csak a talaj kémhatásának mérésére alkalmazhatjuk, hanem a tápoldat pH-értékének mérésére is, mely szintén a betakarítás sikerességéhez járul hozzá. Elsőként azonban a talaj kémhatását szükséges mérni a pH-mérővel. Egy-egy növénynek más-más fajta táptalaj felel meg. Ez a tény már régóta ismeretes, azonban a vezetőképesség mérésével sokkal egyszerűbben megállapítható. Ennek ismeretében eldönthetjük, hogy milyen veteményt ültessünk arra a földterületre, amely lúgos, vagy éppen savas. Nem árt tudni, hogy a legtöbb növény, vetemény számára a kémiailag semleges talaj a leginkább ideális.

A tudomány legújabb vívmányai minden területen hódítani látszanak, hiszen a pH-szondát felváltani látszik a digitális pH-mérő, hiszen egyre elterjedtebb a gazdálkodók körében. Egy azonban biztos, a jól jövedelmező gazdálkodás megvalósíthatatlan pH-mérő vagy TDS mérő nélkül. Hogyan is takaríthatnánk be nagy mennyiségű terményt, ha az általunk ültetett gabonaféléknek, növényeknek nem megfelelő a termőföld kémhatása?

A pH-mérő műszerek nem csupán a kertészetek, a növénytermesztéssel foglalkozó szakemberek munkáját könnyítik meg, hiszen ismert még a medence pH-mérő és a víz pH-mérő is. A strandszezon alatt a medence vízének kémhatását több alkalommal is mérik, hogy az ne legyen veszélyes az ember számára.