A pH-szonda alkalmazásának szükségessége immáron megkérdőjelezhetetlen, főként a növénytermesztéssel foglalkozók körében. Ám ahhoz, hogy egzakt mérési eredményeket kaphassunk, szükség mutatkozik néhány instrukció betartására, mint a kalibrálás is.

A nem megfelelően kalibrált vezetőképesség mérővel nem kaphatunk pontos mérési eredményeket, így tulajdonképpen nem tettünk semmi hasznosat, ha beállítatlan pH-szondát alkalmaztunk. A pontatlan mérésből adódóan olyan hamis adatokat olvashatunk le, melyeket figyelembe véve nem megfelelő táptalajba ültethetünk bizonyos növényeket vagy éppen nem ideális tápoldattal láthatjuk el a termőföldet. Ennek következménye pedig az lehet, hogy a betakarítási időszakban meglepődve konstatálhatjuk a döbbentően alacsony termény mennyiségét.

A nem pontos mérések alapján történő tápoldatozás tehát nagy veszteségeket okozhat a mezőgazdaságban. De problémás lehet a pH mérő műszer nem megfelelően való kalibrálása a vizek felhasználási területén is, így a medence pH mérő és a víz pH mérő esetében is időnként kalibrálás szükségeltetik ahhoz, hogy biztonságos lehessen a nyári fürdőzés.

Míg a régebbi típusú pH-szondák esetében a felhasználók joggal tartottak a vezetőképesség mérő beállításától, addig az újabb típusoknál már nem kell effajta nehézségekkel számolnunk, hiszen néhány gombnyomás után már magunk mögött tudhatjuk a kalibrálás műveletét, ahogyan a digitális pH-mérőnél is. Bár a legtöbb pH-szondát gyárilag kalibrálják, azaz a vásárlást követően nem feltétlenül mutatkozik szükség a beállítására azért, ha precíz eredményeket szeretnénk kapni a mérés végeztével, ajánlatos elvégezni a kalibrálást a pH mérő műszeren.