A vezetőképesség mérők kalibrálásához puffert szükséges használnunk.
Jó néhányan vélekednek akként, hogy desztillált vagy egyszerű vízzel is elvégezhető a pH-szonda beállítása, ám ez pontatlan információ.
A pH mérő műszer beállítása elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban egzakt eredményeket kaphassunk a mérések alkalmával, melyek meghatározóak lesznek bármilyen felhasználási területről is legyen szó. A hamis adat, hogy a pH-szonda kalibrálását desztillált vízzel is el lehet végezni, onnan ered, hogy az emberek többsége úgy gondolja, ezek pH-értéke hét, vagyis semleges. Ez azonban nem felel meg a valóságnak. A nagyon tiszta víz pontosan tisztasága miatt nem alkalmas a pH mérő műszer kalibrálására.
A legideálisabb anyag, mely kiválóan használható a vezetőképesség mérő beállítására a puffer, hiszen ennek értéke konstans, ha mi nem avatkozunk közbe, azaz nem hígítjuk.

De mi is a puffer oldat tulajdonképpen?

A puffer a puffer rendszerek a savnak, illetve bázisnak, valamint ennek erősebb bázissal vagy savval együtt alkotott sójának elegye. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy változatlan a pH-értéke.
ph kalibráló folyadék / pufferoldatA pufferek nagyobb mennyiségű savat, illetve bázist tudnak befogadni, mindezt anélkül, hogy jelentős mértékben megváltozna a kémhatásuk, azaz pH-értékük. Ezért is kitűnően alkalmasak a pH mérő műszerek kalibrálására. Amennyiben viszont egy puffernek nincs kapacitása, nem tudunk vele pH-szondát, digitális pH-mérőt, medence pH mérőt, víz pH mérőt, sem pedig TDS mérőt beállítani.
A desztillált víz, valamint a nagyon tiszta víz tehát nem alkalmas semmilyen vezetőképesség mérő beállítására, viszont nagyon jól használható a pH-szondán maradt szennyeződések eltávolítására.