Ahogyan az ivóvizünk pH-értékét ajánlatos ellenőrizni a medencénk vizét is megvizsgálhatjuk egy vezetőképesség mérő segítségével. Mind a nyilvános fürdők, mind pedig a magán medencék vizén szokás időnként elvégezni a pH-szondával történő mérést.

Az ivóvíz pH-értékének megállapításához használhatunk digitális pH-mérőt vagy akár TDS mérőt is.
A medencék vizének ellenőrzését is legalább annyira fontos elvégezni, mint a szervezetünkbe bevitt víz minőségét, hiszen ha nem megfelelő a kémhatása, akkor az az emberi bőr számára igencsak ártalmas lehet.

A fürdésre szánt víz pH-értékének megállapításához különféle pH mérő műszereket alkalmazhatunk, mint például a medence pH mérőt, digitális pH mérőt, illetve víz pH mérőt. A nyilvános fürdők vizeinek ellenőrzésére feltétlenül szükség mutatkozik. A legtöbb esetben egy pH-szondával való mérést követően megállapítják, hogy mennyi klórra van szükség annak fertőtlenítésére. A klórozás során mindenképpen szem előtt kell tartani az egészségügyi előírásokat, hiszen nem szabad, hogy az a bőr és a szem számára káros mennyiségben forduljon elő. A medencéknél a vezetőképesség mérővel történő ellenőrzéseket követően, nem csupán a fertőzések megelőzésére használnak klórt, hanem az algásodás meggátolására is, így tiszta maradhat a fürdővíz.
Ma már a klór számtalan formában kapható, így akár tabletta alakjában is választhatjuk, melyek tökéletesen funkcionálnak mint vízfertőtlenítők.

Amennyiben mi is klórozzuk a medencék vizét, melyre mindenképpen szükség mutatkozik időnként, mérjük meg olykor-olykor egy vezetőképesség mérő műszerrel a kémhatását. A bőr pH-értéke, melyet főként a reklámokból ismerhetünk jól, 5,5. Ez az érték mellett működik jól a védőfunkciója.