Loading...
Üdvözöljük a pH Mérők Webáruház weboldalán!
 SimplePay INFO

Néhány tudnivaló a pH-mérésről

Mit nevezünk pH-értéknek?

PH-értékkel fejezzük ki az adott oldat savasságát, vagy lúgosságát, híg oldatokban pedig koncentrációjának mértékét. A koncentráció számításának megkönnyítése érdekében logaritmikus egységben fejezik ki a hidrogénionok koncentrációjának és a pH-érték közti viszonyt. Erre azért van szükség, mert a hidrogénionok koncentrációja széles skálán mozog. A pH-skála 7-től 14-ig terjed. Semleges oldatról beszélhetünk, ha a pH-érték 7, savasról, ha 7-nél alacsonyabb, a 7-nél magasabb esetében pedig lúgos.

Miképp működik a pH-mérő?

A pH-mérőműszer működéséről tudni kell, hogy valójában a feszültségmérő rendeltetését tölti be.

Miért indokolt a pH-elektród nedvesítése?

Az üveg-elektródoknak van egy úgynevezett érzékelő-gömbje, mely egy speciális hidratált üveg. A kiszáradás elkerülésének érdekében, mellyel növelhetjük az elektród élettartamát, nedvesen szükséges tartani.

Mit tehetünk, ha fehér kristályos lecsapódás látunk az elektródon?

Az elektródból lecsapódott só az, amit mi látunk. Az elektród végének öblítésével eltávolítható az egyébként nem mérgező anyag.

Mit nevezünk automatikus hőmérséklet-kompenzálásnak?

Fontos tudnivaló, hogy a hőmérséklet kihatással van a pH-értékre, ezt pedig a hőfok ellensúlyozásával állíthatjuk helyre.

Milyen időnként szükséges egy műszer kalibrálása?

A műszer kalibrálásának szükségessége függ a típusától, használatának gyakoriságától és attól is, hogy milyen területen alkalmazzuk. A gyakrabban kalibrált készülékekkel pontosabb eredményeket kaphatunk.

Milyen hosszú lehet egy elektród vagy egy mérőműszer élettartama?

Az elektród élettartamát több tényező is befolyásolja. Ilyenek például, hogy milyen vegyi anyag hatásának van kitéve a mérések alkalmával, a mérések gyakorisága, hogy milyen mértékben felel meg az adott elektród bizonyos mérési feladatoknak, de az elektród karbantartásától is függ.

Agresszív kémiai anyagok esetében számottevően rövidebb élettartamra számíthatunk. Ilyen helyzetben célszerű speciális elektródot alkalmazni, melynek ellenálló kialakítása biztosíthat hosszabb használatot. A vízminták mérésére használatos elektródok várható élettartama 1-2 év, de ez hosszabb is lehet. A beszerelt, tehát a mért anyaggal folyamatosan kapcsolatban lévő elektródok, mint például a medence vizének mérésére használatos eszközök, élettartama 18 hónap körül van. Az előírás betartatásával, és rendszeres karbantartás esetén a műszerek élettartama meghosszabbítható, így akár több év is lehet.

Milyen puffer-oldatok szükségek a pH-mérő kalibrálásához?

Nagyobbrészt a pH-kalibráláshoz szükséges oldatok a következők: 7,01; 4,01 és 10,01 pH. A kalibrálást savas tartományú mérések esetében 7,01 és 4,01 pH-s puffer-oldatokkal célszerű elvégezni. Lúgos tartományú mérések során pedig a kalibrálást 7,01 és 10,01 pH-s puffer-oldatokkal kell elkészíteni. Speciális esetekben, mint a borászati műszerek, a fentiektől eltérő oldatok használata szükséges. A pontos mérés kivitelezéséhez ajánlott elolvasni a mérőműszer utasítását.

Miért léteznek eltérő végű pH-elektródok?

A kínálatban tömérdek pH-érzékelőt találhatunk a különböző, speciális mérések kielégítéséhez. Az elektródok csoportosítása legáltalánosabban a hegyük formájának alapján történik. Ezek alapján beszélhetünk:

  • gömb alakú hegyről, mely többnyire a leggyakrabban alkalmazott kialakítás. Laboratóriumi célokra és folyadékok mérésére használják,
  • kúpos hegyről, melyek a kemény anyagok (mint a sajt, hús) mérésénél jelentenek nagy segítséget,
  • lapos végű elektródok segítségével a felszíni mérések valósíthatók meg a legkönnyebben, mint például a gyümölcs és a zöldség. Alkalmazhatók még emberi és állati bőr, valamint kis mennyiségű folyadékok méréséhez is,
  • penge formájú elektródok félkemény termékek, mint a fagyasztott élelmiszerek, méréséhez a legideálisabbak.

Mit nevezünk „frissíthető átvezető”-nek?

Ez a pH-elektródok legérzékenyebb része, mely könnyen eldugulhat, vagy szennyeződhet. A legtöbb átvezető-szalag kihúzható pár milliméteres hosszúságban, mely már elég az elektród frissítéséhez. A művelet 15 alkalommal ismételhető meg, utána ugyanis elfogy a szalag.

Milyen különbségek vannak az egy- és a duplaátvezetős forma között?

Az átvezető feladata, hogy a referencia-elektród kapcsolatba kerüljön a mintával. A hagyományos elektródok a legtöbb esetben egy átvezetővel vannak ellátva. A minta áramlásának iránya az átvezetőn keresztül megfordulhat egy előnytelen esetben, ami által a minta egy része bejuthat a referenciakamrába. Ilyen nem várt körülmény lehet a magas hőmérséklet vagy nyomás, a magas sav- vagy lúgtartalmú oldatok stb. A minta bejutása a referenciakamrába az elektród károsodásához vezethet, sőt használhatatlanná is teheti. A duplaátvezetős elektródok esetén csak az egyik átvezető van érintkezésben a mintával. A minta bejuthat ugyan, de a referencia-elektród el van szigetelve az elektrolit-oldattól. Ezzel a módszerrel minimálisra csökkenthetjük az elektród szennyeződését. Az elektród hosszú élettartamát az optimális karbantartása mellett ez is garantálja.

Desztillált vagy ionizált víz ajánlott-e a pH-elektród tárolására?

Egyik sem alkalmas a tárolásra, sőt tilos. Tárolásukhoz az elektród számára megfelelő kémiai összetételű tároló-oldat használata ajánlott.

Vajon az új, üzletben vásárolt mérőkészülékek kalibrálva vannak?

Az új mérőműszerek kalibrálva vannak ugyan, de használatba helyezés előtt ajánlott a beállításuk.

Mit nevezünk EC-nek és TDS-nek?

EC a neve az oldatok elektromos vezetőképességének. A TDS pedig olyan teljes sótartalom, mely az oldatban található. Az oldatok vezetőképessége arányos a folyadékban lévő sótartalommal. A vezetőképesség magassága a sótartalom nagyságától függ.

Milyen módon működik az EC/TDS-mérőműszer?

Két vagy négy, változó feszültség alatt lévő elektród oldatba helyezésével elektromos áram hozható létre, mely az oldat vezetőképességétől függ. A négygyűrűs elektród megszünteti a vezeték hosszából eredő lehetséges hibákat, így pontosabb mérést eredményez. Az eszköz az áramerősséget határozza meg, majd ezt megjeleníti a sótartalom- vagy a vezetőképesség értékeként.

Mit nevezünk átváltási tényezőnek?

Tulajdonképpen a TDS-műszer is a vezetőképességet méri, majd a segítségével kapott eredményt TDS-értékké alakítja át. Ennek mértékegysége jellemzően ppm (mg/l).

A legnagyobb pontossággal a növénytermesztéshez használt oldatok esetében, vizsgálati eredmények támasztják alá, hogy a 0,64 és 0,70 közötti érték az az átváltási tényező, melynek segítségével kiszámítható a TDS, vagyis az összes oldott sótartalom.

Nedvesen kell-e tartani az EC/TDS-szondát?

A feltett kérdésre a válasz: nem.

Milyen sűrűn kell kalibrálni a mérőeszközt?

Ez nem meghatározott, több tényező függvénye. Többek között a mérőműszer típusa is fontos, de kihatással van rá a mérés gyakorisága és a felhasználási terület is befolyásolja. Rendszeres kalibrálással növelhetjük a mérés pontosságát.

Milyen differencia van  a „mikrosiemens” (µS/cm) és a „millisiemens” (mS/cm) között?

A mértékegységük tekintetében nincs különbség. Mindkettő a vezetőképesség mértékegysége, ami azt jelenti, hogy 1000 µS/cm = 1 mS/cm.

Vajon az új, üzletben vásárolt EC/TDS-mérőműszerek kalibrálva vannak?

Bár az újonnan vásárolt készülékek kalibrálva vannak, de használatuk előtt javasolt a kalibrálásuk.

Szükség van-e kalibrálásra az ORP-elektródok esetében?

A pH-mérőkkel ellenben az ORP-műszerek nem kívánnak kalibrálást. Ezzel ellentétben az ORP-elektródokat kondicionálni kell használatba helyezés előtt. Ha új elektródról van szó, akkor annak hegyét langyos vízbe kell mártani, így növelhető a referenciaátvezető hatékonysága. Az elektród működőképességének ellenőrzése során a végét HI 7021L vagy HI 7022L tesztoldatba kell rakni. A kapott értéknek az oldatok névleges értéke körüli ±50 mV-os tartományban kell lennie. Amennyiben a nyert érték ezen a tartományon kívül esik, a HI 7092 vagy HI 7091 előkezelő oldattal végrehajtott oxidáló vagy redukáló előkezelése szükségeltetik. Ez az eljárás az elektród felszínét is előkészíti, és csökkenti az elektród reakcióját. Az állandóra beszerelt elektródok, mint például a csővezetékbe helyezettek, mindig oldatban vannak, ezért ellenőrzésük könnyedén megvalósítható a HI 7021L vagy HI 7022L tesztoldattal végrehajtott mérés segítségével. Az elektródok tisztítást igényelnek, ha a tesztelés és kondicionálás után nem elég pontosak.

Milyen ORP-érzékelő használata ajánlott? Platina vagy arany?

Lényeges, hogy a mérés során alkalmazott elektródot vegyileg ne oxidálja a mérendő anyag. Leggyakrabban a platina vezeték a megfelelőbb, ritkán azonban a tiszta arany javasolt. Arany ORP-érzékelő használata ajánlott az erősen oxidáló anyagok esetén.

Vajon az új ORP-mérőműszerek kalibrálva vannak?

Az új ORP-mérőeszközök kalibrálva vannak, de javasolt ismét kalibrálni használatba helyezés előtt.

Milyen szállítási lehetőségek vannak?

  • GLS házhozszállítás
  • GLS csomagpont

Mennyi idő alatt kapom meg a megrendelésemet?

A hétköznap 10 óráig leadott megrendeléseket optimális esetben a következő munkanap szállitjuk.

Mennyibe kerül a szállítás?

Súly Ár
0-1 kg 1400 Ft
1-2 kg 1500 Ft
2-3 kg 1700 Ft
3-5 kg 1800 Ft
5-10 kg 2000 Ft
10-20 kg 2200 Ft
20-30 kg 2500 Ft
30-40 kg 3000 Ft

GLS csomagpont:

Válasszd a több, mint 800 GLS csomagpont közül, a neked leginkább megfelelő GLS csomagpontot. A hétköznap 10 óráig leadott megrendelésed amennyiben a következő nap munkanap, az általad kiválasztott GLS csomagpontba kerül, ahol a csomagpont nyitvatartási idejében tetszőleges időpontba veheted át 7 napig. 

 
Súly Ár
0-20 kg 1200 Ft
20-40 kg 1700 Ft

Milyen számon érdeklödhetek a csomagom felöl?

Minket a +36 (20) 298-8250 telefonszámon tud elérni.

A GLS központi telefonszáma amely csomagok kapcsán hívható: 06-29-88-67-00

Milyen fizetési lehetőségek vannak?

  • Átutalás
  • Utánvétel (+550 forint)