A legegyszerűbb vízszűrők a mechanikus vízszűrő berendezések, amelyek a vízben lebegő, nagyobb szemcseméretű szennyeződések eltávolítására alkalmasak. Ezeket általában önmagukban nem alkalmazzák, hiszen ivóvíz minőségű víz előállítására nem alkalmasak (mondjuk koszos vízből),de a legtöbb vízszűrő rendszernek része ilyen mechanikus szűrőegység.

A baktériumok, csírák, gombák és más mikrobiológiai szennyeződések eltávolítására szolgálnak a különféle fertőtlenítő berendezések (amelyek szintén inkább részegységei egy vízszűrő rendszernek): UV-C fertőtlenítő, baktériumszűrő, ózongenerátor.

vízszűrő

vízszűrő

Az aktív szén hagyományos szűrőeszköz, amelynek jelentőségét és gyakorlati hasznát napjainkban kezdik újra felfedezni. Mindenféle méreganyagot (pl. klór, cián) képes magába szívni, és hatalmas felületén megkötni. Ezen kívül mérgek (permetezőanyagok, gyógyszerek, növényvédő szerek) és szerves szennyeződések semlegesítését is képes elvégezni.

A kerámia mikroszűrő kizárólag a kórokozók és mikrobiológiai élő szennyezők szűrésére alkalmas. Olyanok számára ajánlott, akik amúgy tökéletes minőségű természetes vizet (forrásvíz, esővíz) fogyasztanának, csak a fertőtlenítést szeretnék megoldani, vagy nagyobb szűrőrendszer részeként elképzelhető.

A leghatékonyabb víztisztítási mód az ozmózisos szűrés, amely a szennyező anyagok több mint 95%-át el tudja távolítani a vízből.

Minden szűrési mód alkalmazásakor érdemes ellenőrizni a vízminőséget – akár a hatékonyság, akár a cserélendő alkatrészek elhasználódásának ellenőrzése miatt –, amit EC és pH mérő műszerek segítségével tehetünk meg.