A pufferoldatok olyan vegyületek, amelyeknek nagyon stabil (és ismert) a kémhatása, és bizonyos kapacitáshatárig akkor sem változik, ha az övétől eltérő kémhatású oldatot adagolunk hozzá. Nagyon egyszerűen – és tudománytalanul, mégis közérthetően – megfogalmazva a pufferek olyan oldatok, amelyek bizonyos mértékig képesek elnyelni egy hozzájuk adott oldat kémhatását.

pH kalibráló folyadék / pufferoldat

pH kalibráló folyadék / pufferoldat

A pufferek minden esetben kétkomponensű oldatok (gyenge sav vagy gyenge bázis és annak erős bázissal vagy erős savval – figyeljünk, hogy ellentétpárokról van szó! – alkotott sójának keveréke). Léteznek többértékű savak savanyú sóinak elegyéből készült pufferoldatok is.

A pufferoldatok gyakorlati jelentősége abban áll a kémhatás mérésének területén, hogy megakadályozzák, hogy a mérési eljárás (akár indikátorfolyadékról, akár indikátorpapírról, akár elektródáról van szó) során megváltozzon a minta pH-ja. Ez lehetővé teszi, hogy a mérések pontosabb eredményeket mutassanak, illetve alkalmassá teszi a pufferoldatot az elektródás pH mérő kalibrálására is.

Mivel a pufferoldatoknak is van saját kémhatása, ezért a különféle oldatok puffereléshez érdemes olyat választani, amely közel megegyezik ezzel. Ezáltal pontosabbá tehető a mérés és jobban kalibrálható a műszer.

Az elektródás pH mérő kalibrálása úgy történik, hogy két, előre megadott pH értékű oldat mérését el kell végezni. Ebből a két mérésből a műszer automatikusan leméri, hogy milyen potenciál milyen pH-hoz tartozik, és eltárolja az adatokat.