A pH egy mértékegység nélküli mennyiségi egység, amely a különféle anyagok kémhatását jellemzi, illetve mutatja meg. A nagyon bonyolult háttérinformációkba kémiai szaktudás nélkül nem érdemes belemenni, itt elég az, hogy a pondus Hidrogenii, azaz a pH nagysága az oxónium ionok számával (pontosabban koncentrációjával) van összefüggésben, minél magasabb, annál kisebb a pH, annál inkább a savas felé tolódik el a kémhatás, minél kisebb, annál alacsonyabb az oxóniumion-koncentráció, emelkedik a pH és így a lúgos kémhatás felé indulunk el.

A tiszta víz és a semleges kémhatású oldatok pH-ja 7, a 7-nél alacsonyabb pH-jú közegeket nevezzük savasnak, a 7-nél magasabb érték lúgos közeget mutat. A fokozatok megismeréséhez és a savas-lúgos közegek beazonosításhoz nézzük néhány közismert étel pH értékét.

Savas ételek: citrom és ecetsav (2,5), gyümölcslé (2,7–3,5), bor (4), sör (4,5–5), kávé, tea (5–5,5), ásványvíz (6).
Lúgos ételek (nem azonosak a lúgosító ételekkel!): gyümölcsök (szőlőfélék, mangó, narancs, datolya, cseresznye, dinnye, őszi- és sárgabarack, citrom), zöldségek (sárga-, fehérrépa, burgonya, articsóka, spárga, spenót stb.)

A dietetikusok és a természetgyógyászok között nagy vita dúl az emberi test savas-lúgos kémhatásáról, annak mértékéről, a valóban lúgosító ételekről.