A vízszűrési technológiák fejlődése egyre több szennyeződés eltávolítását teszi lehetővé az emberi felhasználásra bevont vízből (ami nem csak az ivóvizet jelenti). Az újítások, felfedezések, illetve a régi módszerek újrafelfedezése először mindig új területet hódit meg a víztisztítás számára, majd megszületnek a megoldások arra is, hogyan integrálják ezeket a technológiákat a korábban már bevált rendszerekbe.

Napjaink iparosodott világában, ahol a környezetszennyezés minden törekvést ellenére folyamatosan nő, egyre nagyobb jelentőséget kap a vízszűrés. Egyre szélesebb körben terjednek az információk és egyre több ember ébred rá, hogy szűrés nélküli vizet fogyasztani önromboló felelőtlenség. A savas esők hatása, a minden elborító szemét, és a hulladékok helytelen tárolása, a túlzott műtrágyázás és mindenféle ipar területén a szintetikus anyagok eltúlzott használata olyan terhelést jelent a természetes környezetünkre, amely alól a vizek sem képezhetnek kivételt.

A különféle egészségügyi előírások ugyan biztosítják, hogy a csapból folyó ivóvízben található különféle szemcsés és molekula szintű szennyeződések milyen arányban lehetnek jelen (egészségügyi határérték), de ez nem mindig követi az egészségügyi kutatások és megfigyelések eredményeit (sok rákkeltő anyagnál nem a mennyiség a fontos, hanem pusztán az, hogy találkozott-e vele az ember). Országonként ezek a határértékek változóak, és elmondhatjuk, hogy hazánkbana víz minősége nagyon erősen elmarad az elvárhatótól.