PH értéket számos eszközzel mérhetünk. A hétköznapi életben ezek közül a legelterjedtebbek az indikátorok, amelyekkel végzett mérések a kolorimetriás mérések csoportjába tartoznak. Az indikátorok olyan anyagok, amelyek bizonyos kémhatású oldatokkal találkozva megváltoztatják a színüket. Az indikátorokat természetes és mesterséges csoportra oszthatjuk, pl. a régen sokat emlegetett

pH indikátor papír

pH indikátor papír

lakmusz a természetes indikátorok közé tartozik.

Mérni lehet indikátor oldatokkal és indikátor papírokkal is. Ha az indikátorként funkcionáló oldatokkal szűrőpapírcsíkot itatnak át (impregnálják) létrejönnek az indikátor papírcsíkok vagy közismert néven indikátorcsíkok. A papír alapú mérők könnyebben kezelhetőek és a mérés is egyszerűbb velük, mintha oldatot kellene adagolni. Emellett pl. étel vagy ital kémhatása úgy is megmérhető velük, hogy nem kell semmilyen vegyülettel elszennyezni azt.

Az indikátorpapírokkal való pH méréshez általában szín-összehasonlító eszközt vagy skálát adnak, amivel megközelítőleg beazonosíthatjuk a kémhatást. Tulajdonképpen ezek nem biztosítanak pontos mérést, hiszen az elszíneződés nem egy adott pH mellett következik be, hanem egy tartományban történik amely kb. 2 pH egységnyi széles. Az indikátorokkal való mérés egy skálába való besorolást teszi lehetővé, de sokszor elég az is, hogy megmutatja: savas vagy lúgos az adott közeg, a mértéke nem lényeges a mérés szempontjából.