A kémhatásmérő elektromos műszer működése azon alapul, hogy az oldatban mért potenciálváltozás mértéke összefügg a kémhatás változásával (illetve fordítva): szobahőmérsékleten kb. 60 mV/pH potenciálváltozásnak 1 pH egységnyi kémhatás-változás felel meg. Mivel a hőmérséklet befolyásolja az oldatok pH-ját, a szobahőmérséklettől eltérő környezetben ez az érték változhat.

Milwaukee digitális pH mérő

Milwaukee digitális pH mérő

Minden mérés előtt a műszert kalibrálni kell, azaz meg kell tanítani neki, hogy az adott körülmények között át tudja váltani a mért potenciált pH egységre. A kalibrálás úgy történik, hogy a műszerrel megmérjük két puffer oldat (amely kémhatását tekintve stabil és annak értéke pontosan ismert) pH-ját, és meg is adjuk a műszer számára ezeket az értékeket. Így, a két mérés összes paraméteréből könnyedén ki tudja majd számolni, hogy a következő mérések esetében mért potenciálokat hogy tudja helyesen pH értékre váltani.

A mérőműszereket méret szerint három csoportba oszthatjuk: kézi, hordozható és asztali. A kézi mérőkben nem csak a két elektróda van összeépítve, de a kisméretű műszertestben a mérőblokk a kijelzővel is helyet kapott. Ezek egy kézzel használható, és akár egy mellényzsebben is elférő aprócska készülékek. A hordozható méret akkora műszert fed, amely kézben kényelmesen vihető, a műszertest és az elektródák összeköttetését egy kábel biztosítja. Az asztali mérőműszer nem mozgatásra készült, általában csak az elektródákat lehet állványok segítségével szabadon mozgatni. Nagy mennyiségű, illetve több darabos minták kezelésére is alkalmas.