A kémhatás mérésének kivételesen pontos módszere az elektrokémiai mérésmód. Ez műszer segítségével történik, amelyhez két elektróda tartozik. Az egyik elektróda érzékeny a kémhatásra, a másik, az ún. kontroll vagy referencia elektróda pedig nem. A referencia elektróda belsejében ezüst/ezüst klorid található, amely stabil pH értéket és változatlan potenciált mutat. Az elektróda külsején ún. só-híd biztosítja az ezüst oldat kapcsolatát a vizsgálandó

Milwaukee digitális pH mérő

Milwaukee digitális pH mérő

mintával, amely igen érzékeny terület. A pH érzékeny elektródát üvegmembrán borítja (kb. 100 mikron vastagságú).

Gyakran találunk már a piacon kombinált elektródás pH mérőműszereket. Ezek legfontosabb jellemzője, hogy a mérő elektróda és a referencia elektróda egy elektródatestbe van beépítve. A kombinált elektródák használata egyszerűbb, hiszen kisebb a szenzor és csak egy elektródát kell kezelni. A mérés eredményének megbízhatóságát javítja és pontosságát növeli a két elektróda egymáshoz való közelsége, illetve a só-híd és a pH érzékelő közötti lecsökkent távolság. A kombinált elektróda néha hőmérséklet érzékelőt is tartalmaz, amely lehetővé tesz a műszer számára a mérés során a hőmérsékleti hatások kompenzációját.
A kombinált elektródák külső borítása lehet műanyag vagy üveg. Az előbbi tartósabb (legalábbis az ütéseknek, fizikai behatásoknak jobban ellenáll), az utóbbi viszont jobban bírja a hőt.

A műszer elektródái a műszertestbe csatlakoznak be, amely a kapott adatok alapján elvégzi a számításokat és szükség esetén tárolja az eredményeket, az operációs szoftver segítségével.