Mivel EC mérőket a hétköznapi életben számos dologra használhatunk, és ezeken a területeken más és más elvárásoknak kell megfelelniük, ezért a kereskedelemben több fajtájú és méretű eszköz kapható.

EC mérő műszer

EC mérő műszer

A felhasználási területet tekintve vannak laboratóriumi, házi, kerti mérők, továbbá különálló csoportot alkotnak a víztisztaság mérésére alkalmas EC mérők. Mindegyik eltérő jellemzőkkel rendelkezik, a felépítését, méretét, súlyát, ergonómiáját, robusztusságát stb. tekintve. Ennek megfelelően érdemes a saját célunkra kialakított műszert választani, hiszen ivóvíz minőségének mérésére nem fontos mondjuk kosz és vízálló, biztonsági gumifogantyúval ellátott típust beszerezni. Ugyanígy, az ivóvíz tesztelésére kifejlesztett filigrán, kicsi és törékeny mérők nem alkalmasak a kertben való használatra, mert lehet, hogy nem cseppmentesek, elkoszolódhat az elektródájuk stb.

Gyakran találkozhatunk kombinált típusokkal, amelyek egyszerre alkalmasak EC és hőmérséklet, EC és TDS; EC és pH; EC, TDS és pH stb. mérésre. Ez általában a felhasználási helyüktől is függ, hiszen a kerti eszköznél fontos a vezetőképesség mérése mellett a kémhatás és a szárazanyagtartalom mérés, míg a vízminőség ellenőrzésénél az EC és pH együttes mérése lehet fontos.

A különféle mérőkön találkozhatunk kiegészítő szolgáltatásokkal, mint pl. a passzív üzemidőt követő automatikus kikapcsolás, a cserélhető elektródák, a többsoros, nagy méretű, megvilágítható, a mérési eredményt kimerevítő kijelző, a mérések elmentésének lehetősége stb.