Századunkban egyre többen és egyre több helyen alkalmazzák egy adott közeg vagy anyag kémhatásának megállapítására a pH-szondát, ám a kalibrálás szükségességéről és menetéről a többségük csak vajmi keveset tud.

Azt érdemes tudni, hogy egy nem megfelelően kalibrált, esetleg egy egyáltalán nem kalibrált vezetőképesség mérővel történő eredmény semmilyen esetben sem a valós értéket mutatja. Éppen ezért szükség mutatkozik a pH-szonda beállítására, legyen szó a medence pH mérőről vagy a víz pH mérőről.

Fontos tudnivaló, hogy a kalibrálás lényege, hogy megadjuk ennek a műszernek a mérni kívánt potenciál és a pH-érték közötti átváltási szabályt. Ezt pedig a következőképpen tehetjük meg: a pH-szondát belehelyezzük egy már ismert kémhatású oldatba, mely megméri a pH- és referencia-elektródák között kialakult potenciált, majd a kapott számot elmenti a memóriájába. Ezt követően az elektródát egy más kémhatású közegbe helyezzük, majd szintén megmérjük a potenciált és elmentjük a memóriába. Ennek alapján a pH mérő műszer ki tudja számolni egyéb oldatokban is a megmért potenciálból az oldat pH-értékét. Ezt figyelembe véve teljesen világossá válik a kalibrálás nélkülözhetetlen volta még a vezetőképesség mérőkkel csupán egyelőre ismerkedők számára is.

Bármilyen felhasználási területre is szánjuk a pH-szondát, elengedhetetlen a beállítása, azaz a medence pH mérőt és a víz pH mérőt is kalibrálni kell. A vezetőképesség mérő kalibrálása során puffer oldatok használata szükséges, hiszen ezeknek a pH-értékei ismeretesek. Az egzakt mérési eredményekhez legkevesebb két pontos kalibrációt szükséges elvégezni. Az újabb digitális pH-mérő és a TDS mérő esetében sem kell tartani a beállítástól, hiszen nagyon egyszerű.