A pH-mérő az élet számos területén használatos mérőeszközök sorát bővíti, hiszen manapság már majdnem minden anyagnak megállapíthatjuk a kémhatását.

A pH-szonda főként a termelők számára jelent óriási segítséget, hiszen használatával megmondható, hogy a talaj savas-e vagy lúgos. Ezt ismerve pedig könnyebben dönthetnek afelől, hogy mit ültessenek, illetve mit vessenek el a termőföldbe. Természetesen a pH mérő műszer másutt is alkalmazható, például a nyári fürdésre használatos víz optimális kémhatásának beállítására medence pH-mérőt, illetve víz pH-mérőt használnak. A víz tisztítottabb formájának meghatározására pedig a TDS mérő a legalkalmasabb.

A talaj kémhatása kiemelkedő figyelmet érdemel, ezért minden termelőnek javasolt beszerezni egy pH-mérőt, vagy annak egy újabb formáját, a digitális pH-mérőt. Nem csupán a termőföld pH-értékét tudjuk vele mérni, hanem a tápoldatok kémhatását is, mely szintén kulcsfontosságú tényező. Ma már elképzelhetetlen a megfelelő mennyiségű termény betakarítása az előzetesen elvégzett talaj pH-értékének meghatározása nélkül. A talaj pH-értéke hatással van a tápanyagok felszívódására, mely által befolyásolja a növények fejlődését is. S míg az egyik növénynek a lúgos, addig a másik fajtának a savas föld felel meg jobban. A többségüknek viszont a semleges talaj biztosít kedvező feltételeket. Ezt azonban csak egy pH-mérővel állapíthatjuk meg biztosan.

Mindezek mellett a pH-szonda alkalmazásával ellenőrizhetjük a megenni kívánt ételeink kémhatását is. Ez azoknak a leginkább hasznos, akik lúgosító diétába kezdtek, hiszen a pH-mérő által mindig tudhatják, melyik étel savas, melyik lúgos. A fentiekből is kiviláglik, milyen a pH mérő műszer sokoldalúsága.