A talaj EC és pH mérése

Mindkét mérésfajtát ajánlatos rendszeresen elvégezni, hiszen ez a növénytermesztés egyik legjelentősebb művelete. Amennyiben nem tudjuk a talaj sótartalmát, illetve EC értékét, elkövethetjük azt a hibát, hogy nem jó tápoldatokat használunk. Mielőtt elvégeznénk az alaptrágyázást, mérjük meg, hogy lúgos-e, vagy pedig savas a termőtalaj.
Ezt követően sem árt, sőt napi rendszerességgel is elvégezhetjük a mérést, ha talaj nélküli termesztést preferáljuk.
Termőföld esetében hetente javasolt a mérés megismétlése. Mindössze egy egyszerű kézi pH és EC mérővel meg tudjuk mérni a tápoldat és a talaj teljes sótartalmát. Egészen pontosan az elektromos vezetőképességet, azaz az EC-t, valamint a kémhatást, vagyis a pH-t. Fontos szem előtt tartani, hogy mindkét értéket rendszeresen ellenőrizzük, mérjük. Például a zöldségek esetében a legjobb, ha a talaj pH-értéke 6,0 és 7,0 között van. Lúgosság esetén a mikroelemeket nem tudják a növények kellő mértékben felvenni. Az öntözővíz erősen lúgosíthatja a talajt, ezt pedig a tápoldat savazásával semlegesíthetjük. A savasításhoz salétromsavat, foszforsavat vagy citromsavat is használhatunk.