Nagyon egyszerűen fogalmazva az antioxidánsok késleltetik, illetve gátolják az oxidáció folyamatát. Azonban az antioxidánsok csoportja sokkal szélesebb körű, mint azt a hétköznapokban használni szokás. Az antioxidánsokhoz sorolhatók:

  • mindazon anyagok, melyeket az élelmiszerek konzerválásához alkalmaznak. Ilyenek az élelmiszerek csomagolásán megtalálható úgynevezett E-betűs adalékok.
  • antioxidánsokat használnak a gyógyszerek készítésénél is. Ezeknek köszönhetően ugyanis tartósíthatókká válnak.
  • a szépségiparban sem ismeretlen fogalom, ugyanis a kozmetikumokban a savasodást gátolják.

Manapság az öregedés ellenszereként emlegetik. Főként a különféle reklámokból ismerhetjük az antioxidáns elnevezést. Szintén innen lehet ismerős a szabadgyök fogalma, melynek felgyülemlését a testben az öregedés okának tartják. Fontos tudnivaló azonban, hogy ezek a szabadgyökök az anyagcsere természetes velejárói, és csupán abban az esetben kell tartanunk káros hatásaitól, ha nagyobb mennyiségben termelődnek. Lényegében tehát az antioxidánsok olyan anyagok, melyek eredményesen tudják semlegesíteni a szabadgyököket.